Tuesday, 14 February 2012



1. Which is not a Tundra type of vegetation ?
(a) Sedges (b) Steppes
(c) Mosses (d) Lichens
Answer: (b)

2. The Mediterranean lands are often called the world's-
(a) grazing lands (b) forest lands
(c) orchard lands (d) paddy lands
Answer:  (c)

3. Which of the following regions gets no rainfall throughout the year ?
(a) The Equatorial Region (b) The Tundra Region
(c) The Himalayan Region (d) The Mediterranean Region
 Answer: (b)

4. Cuba is in-
(a) Pacific Ocean (b) Atlantic Ocean
(c) Black sea (d) Red sea
 Answer: (b)

5. Which of the following is the capital of Bulgaria?
(a) Sofia (b) Danube
(c) Rio de Janeiro (d) Belgrade
 Answer: (a)

6. Strait of Malacca separates-
(a) Sumatra and Malaysia (b) Java and Brunei
(c) Malaysia and Brunei (d) Sumatra and Java
 Answer: (a)

7. Which of the following is the largest island ?
(a) Cuba (b) Great Britain
(c) Greenland (c) Sri Lanka
 Answer: (c)

8. The Ocean between America and Europe is called
(a) Pacific (b) Arctic
(c) Atlantic (d) Southern
 Answer: (c)

9. 90% of the world's rice is grown in-
(a) America (b) Africa
(c) United Kingdom (d) Asia
 Answer: (d)

10. Which of the following is world's largest producer Bauxite ?
(a) Australia (b) Yogoslavia
(c) Hungary (d) U. S. A.
 Answer: (a)

11.The primary producer of passenger cars is-
(a) U.S.A. (b) Japan
(c) Italy (d) Germarj
 Answer: (b)

12.Which of the following countries is relatively industrial; developed ?
(a) Thailand (b) Pakistan
(c) India (d) Bangladesh
 Answer: (a)

13.K. L. M. a worldwide airlines, belongs to which of that following countries ?
(a) France (b) Germany
(c) Japan (d) The Netherlands
 Answer: (d)

14.On which of the following rivers is London situated
(a) Darling (b) Mississippi
(c) Rhine (d) Thames
 Answer: .(d)

15. Hyetology is the study of-
(a) High Pressure (b) High temperature
(c) Rainfall (d)Earthquake
 Answer: .(c)

16. Ethiopia was earlier known as-
(a) Abyssinia (b) Christina
(c) Formosa (d) Persia.
 Answer: (a)

17. Which of the following countries is known as the Land of Golden Pagodas ?
(a) Mayanmar (b) Nepal
(c) China (d) Which is known as the 'metal of hope' ?
 Answer: (a)

18. High Temperature Earthquake
(a) Gold (b) Iron (c) Uranium (d) Platinum
 Answer: (c)

19. Which of the following animals is found mainly in Tibetan highlands ?
(a) Lion (b) Giraffe
(c) Deer (d) Yak
 Answer: (d)

20.The country which is commonly known as the 'Land of Golden Fleece' ic-
(a) A Australia (b) Britain
(c) France (d) Japan
 Answer: (a)

21 "Contours' are lines connecting places having-
(a) Equal temperature (b) Equal pressure
(c) Equal rainfall (d) Equal hight
 Answer: (d)

22. Which type of forest belt supplies most of the world's requirement of newsprint ?
(a) Coniferous forest (b) Deciduous forest
(c) Evergreen forest (d) Mediterranean forest
 Answer: (a)

23.The lesading producer of Sulphur is-
(a) Canada (b) U. S.A.
(c) Spain (d) Italy
 Answer: (d)

24.Rhine valley in France is known for mineral deposits of-
(a) Zinc (b) Nickel
(c) Copper (d) Bauxite
 Answer: (d)

25.Which of the following forms of coal is the oldest ?
(a) Peat (b) Lignite
(c) Bituminous (d) Anthracite
 Answer: (d)

26.Geostationary orbit is at a height of-
(a) 6 Km (b) 1000 Km
(c) 3600 Km (d) 36000 Km
 Answer: (d)

27.The eaarth rotates around an axis pointing towards-
(a) the moon (b) the polestar
(c) the sun (d) the venus
 Answer: (b)

28. Which one of the following lattitudes forms a great circle
(a) 0° (b) 23V2
(c) 66V2 0 (d) 90°
 Answer: .(a)

29. In how many time zones has the world been divided ?
(a) 15 (b) 24
(c) 90 (d) 180
 Answer: (b)

30.Which of the following is the most destructive ?
(a) Cyclone (b) Tornado
(c) Typhoon (d) Willy-willy
 Answer: (a)

31.Which of the following rocks are transformed into marbles ?
(a) Granite (b) Limestone
(c) Peat (d) Shale
 Answer: (b)

32. Earthquake rarely occur in-
(a) Alaska (b) Brazil
(c) Mexico (d) New Zealand
 Answer: (b)

33. Caldera is a feature associated with-
(a) Volcanoes (b) Earthquakes
(c)Folding of rocks (d) Faulting of mountains
 Answer: (a)

34. Which of the following regions contains doline land features ?
(a) Voltaic (b) Deltaic
(c) Karrt (d) Glaciate
 Answer: (c)

35. Which of the following is a warm ocean current ?
(a) Kuroshio (b) Peruvian
(c) Labrador (d) None of these
Answer: (a)

36. Which of the following is a cold current ?
(a) Kuroshio (b) Benezuela
(c) Brazil (d) Gulf stream
 Answer: (b)

37. The world's deepest trench is-
(a) Pacific ocean (b) Indian ocean
(c) Atlantic ocean (d) Mediterranean sea
 Answer: (a)

38. Shekel is the currency of-
(a) Brunei (b) Israel (c) Jordan (d) Myanmar
Answer: (b)

39. The natural vegitation of Savanna consists of-
(a) tall grass (b) serub jungle (c) short grass (d) trees
 Answer: (a)

40. The hot deserts of the world are generally found near-
(a) the equator (b) the doldrums
(c) the horse lattitude (d) the tundras
 Answer: (c)

41. The strait which separates Africa from Europe is-
(a) Hook strait (b) Strait of Gibraltar
(c) Palk strait (d) Bering strait
 Answer: (b)

42. Which is not an island ?
(a) Cuba (b) Greenland
(c) Ireland (d) Sweden
 Answer: (d)

43. Which country 'Golan Heights' belongs to ?
(a) China (b) Israel
(c) Syria (d) Iraq
 Answer: (c)

44.The national name of Spain is-
(a) Sohweiz (b) Reino de Espana
(c) Konungariket (d) Mesopotamia
 Answer: (b)

45. Which of the following is not a desert ?
(a) Gobi (b) Kalahari (c) Sahara (d) Cotopaxi
 Answer: (d)

46. Largest lake in Africa is-
(a) Lake Victoria (b) Lake Malawi
(c) Lake Tanganyika (d) Lake Chad
 Answer: (a)

47. The climate best suited for horticulture is-
(a) Equatorial (b) Mediterranean
(c) Monsoon (d) Tundra
 Answer: (c)

48. The crop associated with retting process is-
(a) Wheat (b) Rice
(c) Jute .(d) Cotton
 Answer: (c)

49.In the total population of South Africa, Asians constitute about-
(a) 1% (b) 2 5%
(c) 5.5% (d) 11%
 Answer: (d)

50. How many bright stars are there in the constellation named 'Ursa Major" or the Great Bear ?
(a) 10 (b) 9
(c) 8 ' (d) 7
 Answer: (d)

No comments:

Post a Comment